Uitgelicht nieuws over (Allesover)Paddenstoelen<
Let op: dit is geen nieuwspagina waarop voortdurend actualiteiten worden geplaatst!
Kijk voor nieuwtjes op onze FaceBook-pagina.
Tevens zijn actualiteiten met betrekking tot paddenstoelen in Nederland te vinden op de NMV-Actualiteitenpagina.
Door de NMV wordt ook een nieuwsbrief uitgegeven: het Maandjournaal Paddenstoelen

Zwartwordende wasplaat Zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica) paddenstoel van het jaar 2023
Komend jaar gaat de aandacht uit naar een soort van schrale graslanden en bermen. Als verschralingsbeheer (dat doorgaans gericht is op bet afvoeren van stikstof) vurchten begint af te werpen is de Zwartwordende weasplaat een van de eerste paddenstoelen die kan verschijnen. Soms gevolgd door zeldzamere soorten uit dezelfde familie: dan is men met het verschralen al een eind op weg!
Lees meer over de paddenstoel van het jaar 2023!
Vliegenzwam Vliegenzwam (Amanita muscaria) paddenstoel van het jaar 2022
In 1991 en 2000 zijn er grote publieksinventarisaties naar de Vliegenzwam geweest. Beide projecten, getrokken door de KNNV (vereniging voor veldbiologie) in samenwerking met de NMV, waren grote successen en hebben vele duizenden extra waarnemingen opgeleverd. In 2022 willen we deze inventarisatie herhalen. We roepen alle natuurliefhebbers (in brede zin!) van Nederland op om hun waarnemingen door te geven. Dat kan via de gebruikelijke kanalen, zoals Telmee, Verspreidingsatlas, Waarneming.nl en ObsIdentify. Voor natuurliefhebbers die dit niet gewend zijn, zal er een speciaal en gebruikersvriendelijk invoerscherm komen op Waarneming.nl. We willen niet alleen de verspreiding van de Vliegenzwam in kaart brengen, maar ook bij welke boom deze staat en in welk biotoop. En omdat het de derde keer is dat dit gebeurt kunnen er eventuele trends bepaald worden.
Lees meer over de paddenstoel van het jaar 2022!
Oranje oesterzwam Oranje oesterzwam (Phyllotopsis nidulans) paddenstoel van het jaar 2021
De Oranje oesterzwam werd in ons land voor het eerst ontdekt op 5 maart 2007 in Oud Amelisweerd (Utrecht) door Wim Appelhof. Hij groeide op een dode beukenstam. De drie daarop volgende waarnemingen van deze soort werden al in 2008 gedaan in drie nieuwe hokken. Eén daarvan op 20 januari in Twente en twee op 11 en 15 november in Hulst (Zeeland) en in Doorn (Utrecht). De Zeeuwse vondst werd op populier gedaan. Daarna ging het snel: in 2017 was de soort al bekend uit 35 atlasblokken en inmiddels komt hij al in 174 atlasblokken voor! Hoe ontwikkelt zich dit verder?
Lees meer over de paddenstoel van het jaar 2021!
Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur Aanrader:
Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur
Antoon Kuhlmann & Dominique Clement, 2020
ISBN: 9789050117692
Paddenstoelen zijn al sinds lange tijd een inspiratiebron voor kustenaars, ontwerpers en dichters. 'Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur' neemt je mee in het brede scala van uitingen waar paddenstoelen een rol in spelen.
Welke invloed hadden paddenstoelen bijvoorbeeld in de visioenen van Hildegard von Bingen? Hoe werd Gaudi erdoor geïnspireerd bij het ontwerpen van zijn bouwwerken? Welke rol heeft de paddenstoel in ons voedsel? Deze en vele andere onderwerpen passeren in dit boek de revue.
Bij het maken van 'Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur' werkten bijna 400 kunstenaars, verzamelaars, wetenschappers, schrijvers, architecten, dichters uit ongeveer 50 landen mee. Helaas uitverkocht...
TV-Roeg_2019
Cristella op TV


Roeg!TV maakte een televisieverslag van het Cristella-weekend in Drenthe (22-24 maart 2019). Een goede indruk van zo'n mycologische activiteit, die ook internationaal werd herkend: zo zijn veldmycologen overal aan het werk!
Bekijk de aflevering in uw browser!

17 september 2018: PostNL geeft paddenstoelenpostzegels uit
Paddenstoelenpostzegels 2018
Lees alles over mycofilatelie!
Hersenkronkelmorielje Hersenkronkelmorieljes gezocht!
Sinds 2016 is er dankzij DNA-onderzoek een beetje meer zicht gekomen op de verschillende morieljes. Waar we in Nederland en Vlaanderen vroeger slechts één Gewone morielje (Morchella esculenta) onderscheidden, blijken sommige vormen daarvan toch echt een heuse soort te zijn en mogen we nu Morchella vulgaris (eigenlijk al een heel oude naam!) als echte soort beschouwen. In 2017 kwamen de Vlamingen met een nieuwe standaardlijst voor Ascomyceten en zij publiceerden daarme meteen een nieuwe Nederlandse naam: Hersenkronkelmorielje. In Nederland wil Gerard Koopmanschap nu onderzoek doen naar de verspreiding van deze soort. Luister naar Vroege Vogels!
IVN-campagne Herfst!
Meteorologisch gezien is het allang herfst, want die is officieel begonnen op 1 september. Maar mensen houden graag vast aan de zomer en dus aan de oude idee dat de herfst pas op 23 septembet begint - en sommige "zomerse" dagen in september helpen die schijn ophouden, ook al hebben we een hoop koude, regen en de eerste herfststorm al achter de rug! Het IVN heeft die storm ook gemist, want zij hadden het te druk met voorbereiden van hun grootste herfstcampagne ooit: "Helden van de Herfst", die vandaag wordt gelanceerd!
Naast lespakket en meer dan 100 activiteiten in het hele land (zie hieronder!) biedt het IVN ook cursussen en opleidingen aan met de herfst als thema.
Bekijk het IVN-Cursusaanbod van 2017!
IVN-campagne IVN-campagne "Helden van de Herfst"
Speciaal voor het basisonderwijs bouwt het IVN dit jaar aan een grote campagne om kinderen "paddenstoelenexpert" te maken. Scholen kunnen gratis lesmateriaal opvragen, er zijn cursussen en activiteiten in het hele land. Ook zijn er IVN-schoolgidsen die uitgenodigd kunnen worden om bij u op school praktijkles over paddenstoelen te komen geven.
Beroek de website van het IVN "Helden van de Herfst"
Bekijk het programma met meer dan 100 activiteiten in het hele land!
Groene knolamaniet Negatieve berichtgeving
Deze zomer is er veel (negatieve) berichtgeving over de Groene knolamaniet. Dat is jammer, want opnieuw worden mensen bang gemaakt voor een mooie paddenstoel, die, als je hem niet opeet, volkomen ongevaarlijk is. Datzelfde geldt voor de giftige Buxus-haagjes die in vele tuinen aangeplant zijn: ongevaarlijk als je ze niet opeet. Maar daar wordt nooit iets over geschreven, niemand wordt voor de giftige Buxus gewaarschuwd! We hebben wel de informatie op onze website nog eens bekeken. Geen reden om die aan te passen. Wel zijn er kleine toevoegingen geplaatst, zodat alles weer helemaal actueel is! Kijk op:
Wat te doen (bij een vermoeden van) een paddenstoelvergiftiging?
Paddenstoelvergiftigingen
Groene knolamaniet (Amanita phalloides)
Buitendienst school-TV Waarom zijn schimmels eigenlijk heel tof?
Aflevering van de Buitendienst over het nut van schimmels: de meeste zijn heel tof, want ze houden je gezond (op een paar na dan), je kunt er medicijnen en lekker eten mee maken en nu ook al meubels! We ontmoeten opnieuw Freek Appels in zijn universiteitslab, waar hij een waterdicht en sterk plankje 'bakt' van zaagsel dat helemaal met schimmel is doorgroeit.
Aflevering van vrijdag 21 april 2017.
Micropia Een schimmelige toekomst
Iedereen kent schimmels van een oude boterham, of een omgevallen boom. Maar dat schimmels ook perfect geschikt zijn om allerlei objecten van te maken, weten maar weinigen. Ontwerper Maurizio Montalti ontwikkelde samen met de Universiteit van Utrecht een methode om de biologische groeikracht van schimmels te gebruiken om allerlei duurzame producten te maken die traditionele, veelal vervuilende producten kunnen vervangen. Een nieuwe opstelling in Micropia geeft een kijkje in de mogelijkheden van mycelium.
Aspergilus Jurk van Myco-TEX UMU







Wereledfaam, een schimmel met je naam
25 februari - 28 augustus 2017
Bezoek de tentoonstelling over de wondere wereld van schimmels en wat onderzoek naar schimmels betekent voor de landbouw en nieuwe, duurzame materialen. Of 'bouw' een eigen schimmel en misschien ontdek je zelfs een nieuwe schimmel die jouw naam krijgt. Ga naar de website van het Universiteits Museum Utrecht!
November 2016: 700 vind-ik-leuks!!
Elk jaar 200 vind-ik-leuks erbij!! Ondanks het slechte paddenstoelenseizoen, waardoor we dit jaar iets minder paginaviews hadden, blijft het aantal mensen dat de site waardeert groeien! We krijgen veel positieve berichten en het eerste boek, waarvoor onder andere deze website een bron vormt, is op dit moment in de maak: auteurs van boeken over paddenstoelen weten ons te vinden! En terecht: de hoeveelheid informatie die op allesoverpaddenstoelen.nl te vinden is, groeit, net als de berg informatie die we nog willen gaan verwerken! De komende jaren zal dit informatiedomein dus blijven groeien en hoeven wij ons niet te gaan vervelen! Heeft u ook nog onderwerpen of bijzonderte wetenswaardigheden die op onze site thuishoren? Meld het aan de readactie: we kunnen best nog mede-auteursgebruiken.
Stuur een e-mail aan info@allesoverpaddenstoelen.nl of vul het contactformulier in.

Paddenstoelen Veldgids Paddenstoelen deel II Nieuwe boeken (september 2016)
In het seizoen verschijnen er altijd weer nieuwe paddenstoelenboekjes, want de economie moet blijven draaien, maar dit jaar zijn er zeker twee die de aanschaf meer dan waard zijn: Paddenstoelen (Peter Robberts & Shelley Evans) en Veldgids Paddenstoelen II (Nico Dam & Thom Kuyper). De eerste omvat de 600 bekendste en/of opvallendste paddenstoelen van de wereld met bij elke soort de versprieiding ingetekend op een wereldkaartje. Het is geen determinatiewerk, maar een naslagwerk dat voor het eerst een aardige blik werpt op de verspreiding van paddenstoelen over de wereld. De nieuwe veldgids omvat circa 420 van de meest algemene niet-plaatjeszwammen van Nederland. Het completeert de tweedelige serie met bijna duizend soorten paddenstoelen, waarvan de trefkans in ons land ongeveer 95% is en die je bet behulp van deze veldgidsen betrouwbaar kunt determineren.
"Onschuldige" Gazonvlekplaat toch gevaarlijk
Op 28 juni ontvingen we een filmpe van twee Chihuahua's die sterk onder invloed leken: de dierenarts constateerde een neurologisch probleem. De hondjes hadden sterk vergrote pupillen, leken blind en waren extreem angstig. Het bleek dat zij van de Gazonvlekplaat (Panaeolina foenisecii) hadden gegeten, een paddenstoeltje dat algemeen is in sterk bemeste gazons en dito grasland. Volgens de Duitse en Nederlandse paddenstoelenboeken is deze soort niet giftig en toxicologisch onderzoek in Nederland had in de jaren 1970 uitgewezen dat de soort geen hallucinogenen zou bevatten. In een aantal landen (België, Groot-Brittannië, Italië en de VS) zijn echter wel degelijk vergiftingsgevallen bij kleine kinderen gedocumenteerd en volgens Roy Watling behoort de soort in categorie V van zijn vergiftigingstabel: "Hallucinogenic (psychotropic poisoning)" (Watling, R. (1995). The essential medical guide tot fungal poisoning in children. Royal Botanic Garden Edinburgh). De gefilmde hondjes getuigen er nu van dat dit terecht is.

Video Schimmels vervangen plastic Schimmels vervangen plastic.
Universiteit Utrecht werkt aan toepassing van schimmels om in de toekomst plastic te vervangen. Het nieuwe materiaal, dat in mallen, een pers of met behulp van 3D-printers wordt gevormd, is volledig composteerbaar.
Samen met design-ontwerpers is een tentonstelling ingericht in het Universiteitsmuseum in Utrecht.


plukposter Brochure en poster met pluktips voor wildplukkers
Wildplukken heeft de laatste decennia een vlucht genomenen sinds 2013 is het in terreinen van Staatsbosbeheer zelfs officieel toegestaan, althans voor particulieren die een klein maaltje voor zichzelf plukken. plukbrochure De NMV wil graag wat handvatten aanreiken om dit veilig te doen en met respect voor de natuur. Het materiaal kan voor wildplukevenementen gratis worden besteld en ook gratis gedowmnload worden.

Lees meer!
In 2016 is de Pruikzwam soort van het jaar.
Lees de informatiepagina als u waarnemingen van de Pruikzwam wilt doorgeven.
(de vindplaatsen zullen niet via internet of op andere wijze algemeen bekend gemaakt worden)
Meetnet paddenstoelen: Nieuwsbrief 16
Het gaat slecht met de paddenstoelen in Nederland. Dat blijkt uit zestien jaar onderzoek binnen het Meetnet. Hoewel de stikstof uitstoot door een aantal van overheidswege opgelegde maatregelen flink verminderd is, blijkt de stikstofvoorraad in de bodem al sinds 2005 niet meer verder af te nemen. Dit lijkt debet aan een voortschrijdende achteruitgang van met name onze mycorrhizapaddenstoelen.
Bezoek de pagina met de Meetnetresultaten.

20 september 2015: 500 vind-ik-leuks!!
De magische grens is bereikt!! Maar geen reden om stil te gaan staan, het seizoen begint net lekker op gang te komen en van alle kanten bereiken ins berichten, soms met goede tips of ideeën. Het project "Allesoverpaddenstoelen.nl" is nog lang, lang, lang niet af!

mp3-logo Paddenstoelenliedje
NMV-lid Marianne van Kinsbergen schreef exclusief voor Allesoverpaddenstoelen.nl een liedje over paddenstoelen en wat mensen er zoal mee doen. Zij zong het zelf in en de CD is in ons bezit. Klik op het mp3-logo om naar de muziekpagina te gaan voor vijf minuutjes luisterplezier en de bijbehorende fotoshow!

Ecologische Atlas Drenthe Prachtige Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe verschenen
Op vrijdag 13 maart werd deze nieuwe atlas gepresenteerd in Zwiggelte. Een prachtig driedelig werk, waarin alle in Drenthe gevonden paddenstoelen beschreven staan. Beschrijvingen die veel uitgebreider zijn dan in welke gids ook. Een schat aan informatie is in dit werk bijeengebracht. Het werk is nog te bestellen (voor € 90,- exclusief verzendkosten). Lees hierover meer op de website van de Paddenstoelenwerkgroep Drenthe.
1e kwartaal Stijgende populariteit Allesoverpaddenstoele.nl
In januari 2011 ging Allesoverpaddenstoelen.nl de ether is. Sindsdien is het aantal bezoekers flink gegroeid. De server houdt dit netjes bij: iedere dag wordt het aantal bezoekers geregistreerd. Op 31 maart 2015 waren dit er 11, maar op 4 maart 117. In totaal werd de website in maart 2614 keer bezocht. In het hele eerste kwartaal waren er 9329 bezoekjes. Unieke bezoekers zijn mensen die de site maar eenmaal per dag bezoeken. Het diagram toont het aantal bezoekers per dag commulatief in het eerste kwartaal van de eertse vijf jaar van het bestaan van de website..
Gewoon eekhoorntjesbroodTekening: Marius Kolvoort (uit: 100 Paddestoelen, 1975)

In 2015 is het Eekhoorntjesbrood soort van het jaar.
Eekhoorntjesbrood is algemeen in bermen en langs bosranden. In 2015 wordt extra aandacht gevraagd voor het beheer van weg- en laanbermen, omdat deze smalle stroken de plaatsen vormen waar veel soorten die in de bossen steeds zeldzamer worden nog wel regelmatig voorkomen. het Eekhoorntjesbrood is een typesoort voor dit milieu.

Lees de informatiepagina als u waarnemingen van Eekhoorntjesbrood wilt doorgeven.
(de vindplaatsen zullen niet via internet of op andere wijze algemeen bekend gemaakt worden)

wegbermbrochure Paddensoelvriendelijk natuurbeheer in wegbermen.
Eind 2014 heeft de NMV een broche uitgebracht die de aandacht moet vestigen op openbaar groen dat, wanneer er oude(re) bomen staan, zeer interessant kan zijn voor paddenstoelen, waarvan er bovendien veel op de Rode Lijst staan. Terwijl veel paddenstoelen in bossen achteruit gaan, blijken lanen en bermen nog een toevluchtsoord voor veel boombegeleidende soorten. Een reden om het beheer van bermen onder de loep te nemen. Deze brochure biedt handvatten voor beheerders.
Over paddenstoelvriendelijk natuurbeheer en over wat je allemaal zelf kunt doen om de rijkdom van paddenstoelen te stimuleren lees je meer op de pagina over paddensoelvriendelijk natuurbeheer
12 januari 2015: Alweer 400 vind-ik-leuks!
Het seizoen duurt nog steeds voort en op facebook blijft men maar foto's posten in de paddenstoelengroepen, vandaar dat er nog steeds zoveel 'aanloop' is!
Nu het paddenstoelenwildplukken mag...
plukstandpunt
Eetbare paddenstoelen Nieuw boek over eetbare paddenstoelen
Auteur Jens Petersen, bekend geworden door zijn boek 'Het leven van paddenstoelen en schimmels', heeft een nieuw boek geschreven, dat eind november verkrijgbaar is bij de KNNV.

De wervingstekst luidt:
In West-Europa groeien de smakelijkste paddenstoelen overal om ons heen. Van morieljes tot champignons en van boleten tot cantharellen: wie weet waar hij op moet letten, plukt zo een koningsmaal bij elkaar. Maar lang niet iedereen durft het aan. Dat is deels natuurlijk terecht, maar er zijn veel eetbare paddenstoelen die ook voor beginners gemakkelijk te herkennen zijn. Deze gids brengt alle deze soorten binnen bereik met duidelijke beschrijvingen en foto’s.

Het hek is dus van de dam: plukken mág en we hebben nu ons eerste 'offciële natuurboek' als gids!

27 oktober 2014: Hoera! Vannacht zijn we over de 300 vind-ik-leuks gegaan!
De belangstelling voor Allesoverpaddenstoelen groeit nog altijd!
PapegaaizwammetjePapegaaizwammetje. Foto: Martijn Oud

oktober-december 2014: Papegaaizwammetje soort van het jaar
Het Papegaaizwammetje is gekozen tot paddenstoel van het jaar 2014.
Download Paddenstoelennieuwsbrief 24 om meer te lezen of ga meteen naar onze informatiepagina als u waarnemingen wilt doorgeven.


Spectaculaire Prachtvlamhoed
Prachtvlamhoed
Op 18 september fotografeerde Freddy Huizinga deze paddenstoel, die volgens de literatuur maximaal 20 cm groot wordt, maar hier een hoeddiameter van bijna 45 cm meet! Vroeger heette deze soort Gymnopilus spectabilis en hier doet deze paddenstoel zijn oude naam eer aan: spectaculair!!
Rood oorzwammetjeRood oorzwammetje. Foto: Ieko Staal

28 augustus 2014: Ontdekking van het Rood oorzwammetje
In Flevoland vond Ieko Staal een klein rood paddenstoeltje. Dat bleek een nieuwe soort voor Nederland: het Rood oorzwammetje (Crepidotus cinnabarinus)!
Lees er alles over op Natuurbericht.l of
beluister het bericht op de website van de VARA!


Aiyaiyai
Het is algemeen bekend dat Duitsers graag paddenstoelen verzamelen. Maar sinds de ramp in Tsjernobyl in 1986, waarbij veel radioactief cesium over Europa is neergedaald, zijn de Duitsers bang geworden voor de paddenstoelen die nu eenmaal de gewoonte hebben zware metalen op te nemen. Er werden decennia lang minder of helemaal geen paddenstoelen geplukt. Inmiddels, een generatie later, pakken de Duitsers hun tradionele liefde weer op, maar doordat de kennis niet op de nieuwe generatie is overgedragen, kennen de huidige plukkers de eetbare soorten niet goed genoeg en is het aantal vergiftigingsgevallen sterk gestegen: in 2013 al met 41% ten opzichte van het jaar ervoor! (bron: ANP)
30 januari 2014: Allesoverpaddenstoelen heeft een PRIJS gewonnen!
De prijs is gewonnen in de categorie "Beste website voor het nut voor de gemeenschap".
Lees alles hier: www.netties.be.
postzegels Papegaaizwammetje paddenstoel van het jaar 2014
Al enkele jaren helpt VARA's Vroege Vogels mee een speciale soort onder de aandacht te brengen. Sinds 2013 is daar ook een paddenstoel bij. Afgelopen jaar was het de Hanekam. Wat dat heeft opgeleverd was te horen in de radio-uitzending van 29 december. In 2014 wordt het 't Papegaaizwammetje. Daar is een speciale reden voor. Omdat afgelopen jaar het eerste wasplatenreservaat werd ingesteld, denken we dat we door nu op Papegaaizwammetjes te letten misschien nog meer gebieden ontdekken die de status van reservaat verdienen!
Dit is een oproep aan iedereen Papegaaizwammetjes aan ons door te geven. Lees meer!
21 november 2013: 200 vind-ik-leuks!
De belangstelling voor Allesoverpaddenstoelen groeit gestaag!
TM Teylers Museum
Het was al eerder aangekondigd, maar nu is het dan echt gebeurd: Teylers Museum heeft een aantal oude paddenstoelenboeken online gezet! Hieronder zijn werken van Holmskjold, Fries en Schaeffer, maar ook alle 17 bundels met enkele honderden aquarellen van NMV-oprichter Johannes Ruys. Deze aquarellen zijn origineel en nooit gepubliceerd. Zij zijn bovendien slechts zelden getoond aan het publiek. Bekijk!

Teylers Museum Kids
20 november: Elfenbankjes, Workshop voor kinderen van van 6-12 jaar
Paddenstoelen hebben vaak vreemde namen. Alleen al paddenstoel zelf: stoel voor een pad! En wat te denken van eekhoorntjesbrood? Hoe ziet die er eigenlijk uit? Kom onze boeken met paddenstoelen bekijken en maak daarna zelf de mooiste elfenbankjes.
Ga naar de site van het Teylers Museum om je in te schrijven!
Wasplatenreservaat in Friesland
Op 30 oktober 2013 is in Rotstergaast (ten zuiden van Heerenveen) een nieuw reservaat geopend: een wassplatenreservaat, dat nu "Wasplatenreservaat De Rotstergaaster Wallen" heet. Een aantal jaren geleden ontdekte twee Friese paddenstoelenliefhebbers dat een oud weidegebied rijk aan wasplaten was. Na inschakeling van wasplatenspecialist Eef Arnolds bleek de werkelijke omvang van deze rijkdom. Sindsdien is door Herman Sieben bij eigenaar Staatsbosbeheer geijverd om er een officieel wasplatenreservaat van te maken en dat heeft nu vrucht afgeworpen! De opening zal bestaan uit de ondertekening van een overeenkomst door SBB en de NMV. Hierin zal onder meer staan dat SBB eigenaar blijft van het gebied maar zich bewust is van de grote waarde die het heeft voor wasplaten en andere bijzondere graslandpaddenstoelen en zich zal inspannen om het zo optimaal mogelijk te beheren. De NMV zal zorgen voor wetenschappelijke begeleiding van de monitoring en het beheer van het gebied. Leden van de NMV zullen minimaal een maal per jaar het terrein inventariseren en SBB een lijst van waargenomen soorten overhandigen, eventueel voorzien van beheeradviezen. Dit bericht is tevens verspreid via Natuurbericht.nl
Beluister ook de radioreportage! Hygrocybe coccinea
Tuin vol paddenstoelen

Tuin vol paddenstoelen


In de tuin van top-mycoloog Eef Arnolds groeien 530 soorten paddenstoelen. Vroege Vogels ging bij Eef op bezoek.

Bekijk de televisieuitzending!
achterzijde edukaart achterzijde edukaart Edukaart 'Het leven van de Paddenstoel'
Educatieve kaart met informatie over het leven van de Paddenstoel. Hoe verloopt de ontwikkeling van spoor tot paddenstoel, wat is eigenlijk een paddenstoel en nog meer leuke weetjes over paddenstoelen. Leuk om mee te nemen naar het speuren naar paddenstoelen of te gebruiken tijdens een excursie.
Klik voor meer informatie!
Paddenstoelen plukken, mag dat?
Heksenboleet Recent (12 oktober 2013) was het ineens in het nieuws: Staatsbosbeheer gaat het plukken van kleine hoeveelheden paddenstoelen voor eigen gebruik toestaan. Meteen is hierop vanuit verschillende hoeken gereageerd. Natuurbeschermers maken zich nu zorgen dat veel meer mensen van de paden zullen gaan om paddenstoelen te oogsten. Dat plukken is voor het voortbestaan van de paddenstoelen niet zo erg: je kunt het vergelijken met kastanjes rapen of bramen plukken. De eigenlijke schimmel blijft gewoon in het bos en kan later gewoon weer nieuwe paddenstoelen maken. Maar wat wel erg is, is de toename van druk op kwetsbare natuurgebieden als veel meer mensen dit gaan doen.
Lees meer op de website van de NMV


Veldgids Paddenstoelen Veldgids Paddenstoelen
Plaatjeszwammen en boleten
Nico Dam & Thomas W. Kuyper, 2013

Dit is de eerste paddenstoelengids, waarin alle algemene plaatjeszwammen en boleten van Nederland zijn opgenomen. Dat wil zeggen dat de opgenomen soorten 95% dekken van alle Nederlandse waarnemingen uit deze twee groepen. Het boek bevat heldere determinatiesleutels op basis van veldkenmerken tot alle opgenomen soorten en goede foto's waarop vaak de variaties van de afgebeelde soort goed te zien zijn.
Dit boek is te bestellen bij de KNNV Uitgeverij

Paddenstoelententoonstelling Natuurmuseum Nijmegen
Van 14 septembver tot 1 december 2013 is er een informatieve paddenstoelentenstoonstelling ingericht in het Natuurmuseum. de tenstoonstelling is geschikt voor alle leeftijden, maar vooral bedoeld voor kinderen en scholen.
Lees meer...
Paddenstoelen en insecten
Tussen schimmels en insecten bestaan soms nauwe relaties. Zo is er een nieuwe Houtskoolzwam in ons land ontdekt, die zich exclusief laat verspreiden door de houtwesp. En op oude populieren groeit een houtzwam, waarin een nieuwe keversoort voor ons land is ontdekt. Deze en meer wetenswaardigheden worden gemeld in Paddenstoelennieuwsbrief 8.
Zelf paddenstoelen kweken
Op zondag 14 april is de eerste “Enten in de Lente” dag van Groene Takken op Boerderij Ooymanhoeve, Ooijmanlaan 24 in Doetinchem. Van 11-16 uur is iedereen welkom. Bergen stammen liggen klaar: eikenstammen voor Shii-take en diverse loofhoutsoorten voor Oesterzwammen. € 5,00 per stam (incl. stam, entstof en handleiding). Maximum van 5 stammen per persoon. Lees meer op de website van Groene Takken.
Het leven van Paddenstoelen en Schimmels Net verschenen bij de KNNV:

Het leven ven Paddenstoelen en Schimmels
Jens H. Petersen, 2013

19 maart 2013. Het is drieëndertig jaar geleden dat er voor het laatst een populairwetenschappelijk boek in onze taal verschenen is dat het schimmelrijk in zijn volle breedte presenteert. In die tijd is er veel veranderd. Dit boek presenteert het "verborgen rijk" opnieuw en op geheel eigentijdse wijze.
Lees de recensie!

fotowedstrijd 2013 15 maart 2013: Fotowedstrijd op Allesoverpaddenstoelen.nl levert winnaar op!
Meer dan 200 paddenstoelenfoto's werden ingestuurd door 49 mensen. Er kan natuurlijk maar één winnaar zijn! De opdracth was: Maak de mooiste paddenstoelenfoto, dus er werden geen eisen gesteld aan techniek en afwerking. De prijsvraag werd gewonnen door een Belg: Marc Haerssens. Zijn foto komt op de voorkant van het zomernummer van Coolia. Lees en zie meer!

Er is eindelijk een Paddenstoelennieuwsbrief!
Lees meer of download de nieuwsbrief meteen!
hanekam Hanekam paddenstoel van het jaar 2013
De Hanekam (ook wel bekend als Cantharel ) is uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar 2013. De NMV wil graag waarnemingen van deze soort ontvangen. Dit is een oproep aan iedereen die dit jaar Hanekammen ziet. Lees meer!
Geef al uw waarnemingen van Hanekammen door: stuur uw (bewijs-)foto's met datum en vindplaatsomschrijving naar waarnemingen@paddestoelenkartering.nl!
(de vindplaatsomschrijving hoeft niet zo precies: op 100 meter nauwkeurig is prima)

VVV Zondag 2 december uitslag van de Paddenstoelen Parade van Vroege Vogels.
Je kuon op de website van de VARA je stem uitbrengen voor de drie mooiste paddenstoelen van het seizoen. Dertig populaire soorten werden voorgeselecteerd.
Lees meer en luister naar de radiouitzending van 2 december!
18 november: Vroege Vogels is in het kader van hun programmaserie 'Tuinreservaten' op bezoek in de tuin van Eef Arnolds om daar samen met hem paddenstoelen te zoeken. Beluister deze aflevering.
19 november in Trouw: Aandacht voor duurzaamheid! In Noord-Holland wordt koffieprut van La Place gerecycled door er oesterzwammen op te kweken die weer door de restaurants worden afgenomen! Het bedrijf heeft inmiddels de Horecava Duurzaamheidsaward gewonnen. Lees meer!
Grootste Vliegenzwam van Vlaanderen
23 oktober 2012: De Grootste Vliegenzwam van Vlaanderen is gevonden in De Pinte in Oost-Vlaanderen.
De leukste inzendingen zijn ook gehonoreerd met een prijs.
Bekijk de foto's en het verhaal erachter op: natuurbericht.be

21 oktober: Paddenstoelen aangetroffen op het karkas van een wild zwijn.
Lees meer op Natuurbericht.nl !
Groeneveldse zwammen
16 september: VARA's Vroege Vogels
en OVT verzorgden vier uur lang een radio-uitzending over buitenplaatsen vanaf kasteel Groeneveld in Baarn. Er was veel ruimte voor natuur. Drie korte reportages over paddenstoelen werden opgenomen met Aldert Gutter. Beluister.
Teylers Museum zet aantal mycologische iconografieën online
Dit najaar zal Teylers Museum op haar website een aantal bijzondere werken uit haar collectie online beschikbaar stellen, waaronder de aquarellen van NMV-oprichter Joh. Ruys. Lees meer!
1 juli 2012
Vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus pseudoalbidus) rukt op
Vanuit het oosten van Polen rukt een nieuwe Essenziekte op richting Nederland. In het tussenliggende Duitsland heeft de zwam al flink huisgehouden, maar ook bij ons raken steeds meer essen getroffen door taksterfte. Vandaag ging Vara's Vroege Vogels op pad met Menno Boomsluiter om het zwammetje te betrappen. Dat is niet moeilijk, want aan de bomen zitten takken met afgestorven bladeren.
Lees en beluister alles!
Vanaf 24 mei 2012
Internationale tentoonstelling “Fungi Kingdom”
Deze fototentoonstelling wordt georganiseerd ter viering van de European Day of Parks en is ingericht in de tentoonstellingsruimte van het Natuurhistorisch Museum te Novi Sad (Servië). 94 fotografen uit 23 landen stuurden samen meer dan 500 foto's in. 43 foto's zijn in de tentoonstelling te zien, waaronder werk van vier bekende Nederlandse amateurmycologen: Gio van Bernebeek, Yvonne Dijkman, Aldert Gutter en Henk Huijser. Bezoek de website.
11 december 2011
IJshaar in de bossen bij Nijverdal
Aan het begin van de winter, bij nachtvorst, kunnen aan dood hout soms ijsveren ontstaan. Herman Stevens van IVN-afdeling Hellendoorn-Nijverdal kwam het verschijnsel afgelopen zondag tegen op dode beukentakken. In dat hout zijn nog schimmels actief, die daarbij o.a. water produceren dat naar buiten wordt geperst. Buiten het hout bevriest dat water en zo ontstaan het zg. 'ijshaar', dat hier een lengte van 2,5 cm had bereikt. Lees meer over ijshaar op Allesoverpaddenstoelen.nl.
1 december 2011
Psychedelische truffel net zo populair als eerder de paddo
Met deze kop gaf Trouw vandaag aandacht aan het fenomeen dat de psilocybinebevattende sclerotia van pretpaddenstoelen inmiddels dezelfde omzet behalen als de paddo's twee jaar geleden vlak voordat ze verboden werden. Lees het bericht in Trouw.
Uiteraard vind je op onze paddenstoelensite ook een pagina over magische truffels.
2 november 2011
Onze site staat al drie weken in de internet-top-100 en behoort dus tot de 100 vaakst getipte websites! Tip ons ook op internet100.nl, zodat we in de top-100 blijven!
26 oktober 2011
Van paddenstoelen kan je ook ziek worden als zij bedorven zijn. En paddenstoelen bederven soms makkelijk! Daardoor worden er in supermarkten en soms bij de groentenkraam op de markt bedorven paddenstoelen verkocht! Vooral als zij in plastic bakjes met folie (dus zonder luchtgaten!) zijn verpakt. Maar als zij te lang staan, kan een slof (=mandje) cantharellen ook deels bedorven zijn. De paddenstoelen zijn dan donker van kleur, nat, blubberig of zacht en soms zelfs beschimmeld! Die paddenstoelen moet je niet eten; dat kan leiden tot diarree en braken en beschimmelde paddenstoelen kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn! Op 15 augustus 2011 bracht de NDR (Duitse televisie) dit in het nieuws. Bekijk de televisie-uitzending.

14 oktober 2011 t/m 1 februari 2012
Teylers Museum, Haarlem:
Tentoonstelling 'Paddenstoelen van Europa'
De herfst is hét seizoen van de paddenstoelen. Hun pracht en veelvormigheid zijn nu in het Boekenkabinet van het Teylers Museum te bewonderen. De boeken dateren uit het begin van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw.
Roesten 10 oktober 2011
Op maandag 10 oktober is op feestelijke wijze het eerste exemplaar van het boek ‘Roesten van Nederland / Dutch Rust Fungi’ gepresenteerd. De in Nederland voorkomende roestschimmels worden met dit boek toegankelijk gemaakt voor amateurs. Met dit boek is weer een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar de verspreiding van de levende natuur in Nederland. Lees verder op:

5 oktober 2011:
Vandaag is om 13.00 uur de website gelanceerd via Natuurbericht.nl.